OM OSS

Om oSs

SCANDI YACHT

Scandi Yacht är känt för tillverkning av one-off cruising segelbåtar. Vi har byggt tre 46 fots båtar av Elvström Kjaerullf Yacht Design. 

Tack vare racingkonceptet har Scandi Yacht varit främst i Skandinavien när det kommer till användning av high tech material och byggnadsmetoder.

År 1983 lanserades den första båten byggt i epoxy (SP-system) Big Foot II, designat av Peter Norlin. 

År 1984 byggdes även trimaranen Rauma Repola.

Scandi Yacht byggde även cruising yachts för Amerikanska kunder. Dessa båtar, fyra Deerfoot 62, var planerade för både segling och långsiktigt boende. Alla båtar seglades till sina hemmahamnar i USA, tre till Florida och den fjärde till Californien. År 1987 deltog två av dem i Atlantic Rally for Cruisers (ARC) från Kanarieöarna till Barbados. Moonshadow gjorde väldigt bra ifrån sig och kom i mål som första enskrovsbåt.

Vår egen modell Scandi 52 togs mycket väl emot när den presenterades under båtmässan i Helsingfors 1991: en segelbåt med däcksalong. Idag är detta koncept accepterat som funktionellt oberoende av väder: uppe i norr ger den skydd i kallt väder – i söder skydd för solen utan att förlora kontakt med livet utanför.

År 1999 byggde Scandi Yacht en 43 fost cruising segelbåt i epoxy, glas- och kolfiber. Designern var en ung finsk man vid namn Jussi Mannerberg.

År 2003 laminerades det första skrovet till 39-fotare med en ny metod, vakuminjicering. 

Ab Scandi Yacht Oy grundades 1979 av sex delägare varav Nils Luoma fungerade som vd och produktionschef.  

Nils Luoma är en veteran i båtbyggnadsbranschen. Han arbetade som  övermästare på Nautors monteringsavdelning. Han grundade Baltic Yachts tillsammans med fyra arbetskamrater. När Baltic Yachts såldes flyttade han hem till Nykarleby och grundade Scandi Yacht.

År 2008 köpte Östen Karlsson företaget som nu heter Scandi Yachts. Östen är VD och driver företaget tillsammans med frun Anne.