OM OSS

Allt började med Nils Luomas intresse för båtar och båtliv. Grundaren av Nautor, Pekka Koskenkylä, fick syn på en segelbåt som Nils byggt och det ledde till att Nils anställdes som övermästare på monteringsavdelningen på Nautor 1969. Tillsammans med fyra andra grundade han sedan Baltic Yachts 1973. Efter 5 år började han som produktionschef på Nykra i Nykarleby där han arbetade i ca 1½ år. I december 1979 började han bygga två racing segelbåtar, halvtonnare. Detta blev  startskottet för Scandi Yacht och bolaget bildades 1980. Nils fungerade som VD och produktionschef ända till 2008 då ägarbyte skedde och Östen Karlsson tog över posten som VD. I samband med ägarbytet ändrades företagsnamnet till Scandi Yachts.

Historia

Vi har ett nära samarbete med flertalet företag inom båt- och kompositbranschen. För närvarande går en stor del av vår produktionskapacitet åt till underleveransarbeten i form av vakuuminjicerade skrov och produktion av olika båtformar. På det här sättet kan vi tillsammans föra båtbranschen och produktionsutvecklingen framåt. 

Den allra första båtkonstruktör vi samarbetade med var Ron Holland, från  Nya Zeeland men numera bosatt i Canada. Han ritade de första segelbåtarna som byggdes på varvet. Han är kanske mest känd för att ha ritat 36-44 fots Swan båtar åt Nautor.

Elvström Yacht Design med skeppsarkitekt Ulf Rögeberg och Jan Kjaerulff ritade en 46 fots cruising segelbåt som vi byggde 3 st av åt en svensk beställare. Båtarna blev kända för att vara mycket snabba och välbalanserade. Idag finns två av dem i Danmark och den tredje i Åbo (Kuutsalon Sylvi).

Ulf Rögeberg var även involverad 1985 när nästa stora projekt  inleddes med fyra 62 fots cruisingbåtar för Deerfoot Yachts. Dessa båtar var planerade att seglas av en liten besättning  och kunna fungera som bekväma familjebostäder under kanske årslånga seglingar.

Nedan följer en lista på andra båtkonstruktörer vi samarbetat med och båtarna de designat:

  • Eivind Amble, Fram VIII åt dåvarande Kronprins Harald av Norge
  • Peter Norlin, Big Foot (nuv. Sure Foot) och Big Foot II
  • Reino Karpio, trimaranen Rauma-Repola
  • Rolf Eliassson, Villenvene (nuv. Tuuli) som var den första Overseas 40 som byggdes och RK 12 (Kumpuranta VII)
  • Jussi Mannerberg, Mannerberg 40