Scandi Yachts ägs av Östen Karlsson och hans familj. Karlsson började sin båtbyggare-karriär efter hans examen 1985. Karlsson köpte företaget 2008 and i samband med ägarbytet bytte företaget namn till Scandi Yachts.
Båtvarvet har gjort flertal skräddarsydda segelbåtar genom åren i klasserna 30-75 fot. Förutom segelbåts byggande har Scandi Yachts också tagit an flera B2B projekt för olika båtvarv i Finland med funktionella lösningar och höga kvalitetskrav. Scandi Yachts utför också grundrenovering, målning och försäkringsreparationer.


Scandi Yachts är ett båtvarv i Nykarleby, på Finlands västkust, i ett område som är världskänt för sina båtbyggartraditioner. Skickligt hantverk och välutvecklad infrastruktur kombineras med företagarandan i regionen.
I Österbotten har båtbyggare levt och verkat i flera generationer vilket återspeglas i den passion våra båtbyggare har för sitt hantverk. Den finska båtindustrin är känd för dess välgjorda och högkvalitativa båtar.
Scandi Yachts anses vara Finlands största producent av vakuuminjicerade skrov i 37-46 fots klasserna. Vår yrkesskicklighet och produktionsmetoder ger hög ytfinish på slutprodukten.
Nils Luoma m. fl. grundade företaget i slutet av 1979 för att möta efterfrågan på specialdesignade one-off cruising segelbåtar. Luoma är en veteran inom båtbyggnadsbranschen, i början av båtbyggare karriären jobbade han på Nautor och han var också en av grundarna av Baltic Yachts (1973). Luoma har med sin gedigna kunskap, långa erfarenhet av båtliv och höga krav på kvalitet lagt grunden för ett företag som man fortsättningsvis kan lita på.

Efter många år av B2B projekt och med tanke på företagets 40 års dag, bestämde sig Karlsson att förverkliga sina drömmar och Scandi 42, Blue Dream, lanserades i juli. Pandemin förhindrade en stor fest.
Båt Arkitekt: Ulf Rögeberg

41 fots hybrid motorbåt RK 12.
Yacht designer: Rolf Eliasson

Östen Karlsson och hans fru Anne Karlsson köpte Scandi Yachts.
Tillsammans med ägarbytet ändrades företagets namn till Scandi Yachts.

Scandi Yachts började använda en ny produktions metod, vakuum injicering.

Scandi Yachts huvudsakliga sysselsättning framöver dominerades av B2B projekt.

Scandi 52, Nr. || - Odelfina.
Båt arkitekt: Elvström Yacht Design

Scandi Konceptet fick sin början. Scandi 52 togs fram från idé till slut produkt tillsammans med båt arkitekterna på Elvström Yacht. Scandi 52 lanserades 1990.

Första Deerfoot Yacht 62 fot blev byggd. Fyra båtar byggdes under de två kommande åren.
Nr. III, Moonshadow (på bilden) deltog i ARC Rally (från Kanarieöarna till Barbados) och var den första enskrovs båt att korsa mållinjen.
Båt arkitekt: Elvström Yacht Design och Steve Dashew.

Trimaran 45 fot - s/y Rauma-Repola.
Yacht designer: Reino Karpio.

Den kändaste båten av Scandi Yachts. Fram VIII - 31 fots halvtonnare för den dåvarande Kronprins Harald av Norge (Nu: Norska Kungen). Båten har vunnit flertal tävlingar och i Half Ton Cup i Hankö, Norge 1983 kom båten på 4e plats. Yacht Designer: Eivind Amble.
Den första Vision 46 fots racer blev byggd. Båten har vunnit Gotland Runt race 1982. Båt arkitekt: Elvström Yacht Design.

Systerbåten till de två halvtonnarna, Mizar, blev levererad under sommaren. Båten har vunnit Finska mästerskapet IOR två gånger (klass V). Den vann också Gotland Runt race (för sin klass).
Big Foot, 39 fot (på bilden). Båten kom andra plats i Sardinia Cup i Medelhavet 1982 och 6e plats i Amerikanska SORC. Yacht Designer: Peter Norlin

De två första segelbåtarna (halvtonnare) blev byggda, 32 fot - Sea Travel och Brilliant, Yacht designer: Ron Holland.

Nils Luoma med flera grundade företaget i slutet av 1979. De första racing båtarna blev byggda i Munsala i väntan på att den nya hallen skulle bli klar.
Vi använder moderna och innovativa produktionsmetoder. Vår specialitet är att vi gör den blanka ytan i pluggen och inte i formen vilket ger en längre livslängd på formarna och gör att slutproduktens ytfinish är av mycket hög kvalitet.
Ta en titt på vår injicerings video här
Vakuuminjicering är en tillverkningsmetod som vi på Scandi Yachts har använt oss av sedan början av 2000-talet. Den används i all produktion av skrov, däck och andra glasfiberdetaljer. Metoden är en sluten tillverkningsprocess. Glasfibermattorna sätt torra i formen, plastfilm läggs på och med hjälp av vakuumpump fås ett undertryck som suger ut luft så att harts kan sugas in mellan glasfibrerna.
Målet är ett laminat med så lågt harts innehåll och så högt fiber innehåll som möjligt. Arbetsmiljön blir mycket bättre för båtbyggarna eftersom ingen exponering för lösningsmedel sker under denna slutna process. Injicering, även kallas infusionslaminering (core infusion), är en aning dyrare än de äldre metoderna men ger betydligt mindre miljöpåverkan för både byggare och kund. Allt detta ligger i linje med vår strävan till hållbar produktion.
- Skrovet blir 20% starkare och 30% lättare eftersom fiber innehållet är högre jämfört med volymen
- Goda mekaniska egenskaper
- Hög styvhet och ett mycket starkt skrov som uppfyller höga krav på hållfasthet
- Mindre materialförbrukning jämfört med traditionell hand- och sprutlaminering
- Renare arbetsmiljö för arbetstagaren pga ingen exponering för lösningsmedel under processen och det är lättare att rengöra verktygen
- Möjliggör snabb laminering av stora dela på en gång
- Samma form kan användas upprepade gånger och man får samma resultat
- Kunden sparar in bränslekostnader
- Skrovet blir ljud- och värmeisolerat vilket ger bättre körkomfort och högre boendekomfort