Om oss

Scandi Yachts är ett båtvarv i Nykarleby, på Finlands västkust, i ett område som är världskänt för sina båtbyggartraditioner.

Vi tillverkar formar åt andra företag inom båt- och transport branschen med krav på funktionella lösningar och hög kvalitet.

Vi utför även grundrenovering, målning och försäkringsreparationer.

 

Skickligt hantverk och välutvecklad infrastruktur kombineras med företagarandan i regionen

I Österbotten har båtbyggare levt och verkat i flera generationer vilket återspeglas i den passion våra båtbyggare har för sitt hantverk. Den finska båtindustrin är känd för dess välgjorda och högkvalitativa båtar. Vi kan erbjuda personlig kundservice under alla skeden av båtbyggandet.

Nils Luoma m. fl. grundade företaget i slutet av 1979 för att möta efterfrågan på specialdesignade one-off cruising segelbåtar. Luoma är en veteran inom båtbyggnadsbranschen och har med sin gedigna kunskap, långa erfarenhet av båtliv och höga krav på kvalitet lagt grunden för ett företag som man fortsättningsvis kan lita på. Båtvarvet ägs idag av Östen Karlsson med familj. Karlsson började på företaget redan 1987. I samband med ägarbytet 2008 ändrades namnet till Scandi Yachts.

Vakuuminjicering

Vi använder moderna och innovativa produktionsmetoder. Vi är Finlands största producent av vakuuminjicerade skrov i 37-46 fots klasserna.

 

Vår specialitet är att vi gör den blanka ytan i pluggen och inte i formen vilket ger en längre livslängd på formarna och gör att slutproduktens ytfinish är av mycket hög kvalitet.

Vad är vakuuminjicering

Vakuuminjicering är en tillverkningsmetod som vi på Scandi Yachts har använt oss av sedan början av 2000-talet. Den används i all produktion av skrov, däck och andra glasfiberdetaljer. Metoden är en sluten tillverkningsprocess. Glasfibermattorna sätt torra i formen, plastfilm läggs på och med hjälp av vakuumpump fås ett undertryck som suger ut luft så att harts kan sugas in mellan glasfibrerna.

 

Målet är ett laminat med så lågt harts innehåll och så högt fiber innehåll som möjligt. Arbetsmiljön blir mycket bättre för båtbyggarna eftersom ingen exponering för lösningsmedel sker under denna slutna process. Injicering, även kallas infusionslaminering (core infusion), är en aning dyrare än de äldre metoderna men ger betydligt mindre miljöpåverkan för både byggare och kund. Allt detta ligger i linje med vår strävan till hållbar produktion.

Fördelar med vakuuminjicering:

  • Skrovet blir 20% starkare och 30% lättare eftersom fiber innehållet är högre jämfört med volymen
  • Goda mekaniska egenskaper
  • Hög styvhet och ett mycket starkt skrov som uppfyller höga krav på hållfasthet
  • Mindre materialförbrukning jämfört med traditionell hand- och sprutlaminering
  • Renare arbetsmiljö för arbetstagaren pga ingen exponering för lösningsmedel under processen och det är lättare att rengöra verktygen
  • Möjliggör snabb laminering av stora dela på en gång
  • Samma form kan användas upprepade gånger och man får samma resultat
  • Kunden sparar in bränslekostnader
  • Skrovet blir ljud- och värmeisolerat vilket ger bättre körkomfort och högre boendekomfort

Ta en titt på vår injicerings video här.

Vi tackar Rolf Sjöskog för videon.

VI KAN FÖRVERKLIGA DIN DRÖM